UE

VIZITA DE LUCRU LA BRUXELLES

    Cine suntem...                                                                            

    • Asociatia Europeana pentru Siguranta si Antidrog  (A.E.S.A.) este un organism nonguvernamental, apolitic si nonprofit, avand drept scop specific aplicarea unor masuri de educare in vederea prevenirii, combaterii si consilierea persoanelor dependente de tutun, alcool, droguri. Lupta pentru apararea drepturilor omului, avand la baza strategia UE pe droguri 2005-2012 ; 2013-2020 ; OUG 26/2000, Legea 246/2005 si Legea 143/2005 care confirma importanta acordata pentru reducerea cererii dar si a ofertei de alcool, tutun, etnobotanice si droguri.

Asociatia Europeana pentru Siguranta si Antidrog  (A.E.S.A.)  a fost infiintata in anul 2010 la data de 17.03. sub nr. 32, avand C.U.I. 26685846, are sediul social in Bucuresti, Soseaua Pantelimon nr. 251, bloc 45, scara 1, etaj 5, sector 2 si a devenit de utilitate publica in baza Hotararii de Guvern HG nr. 813 / 08.11.2017, publicata in Monitorul Oficial la nr 897 / 15.11.2017. Are un presedinte, un primvicepresedinte, vicepresedinti, directori, consilieri pe probleme, medici, avocati, profesori, cadre MAI in rezerva, psihologi si este condusa de AGA si un consiliu director largit format din 19 membri avand in componenta: presedinti de filiale, primvicepresedinti, vicepresedinti, directori, consilieri, iar la Bruxell este reprezentata de un comisar european. A.E.S.A.  Activitatea A.E.S.A. se desfasoara in tara prin filiale si puncte de lucru cum ar fi: Calarasi, Cluj, Ialomita, Dambovita, Ludus, Alba Iulia, sectoarele capitalei: 1, 2, 3, 4, 6, judetul Ilfov si strainatate: Italia, Franta, Suedia, Bulgaria....

    In decursul a peste 14 ani de activitate  A.E.S.A a incheiat protocoale de colaborare cu peste 30 de institutii astfel reusind sa ne facem cunoscuti in mai multe zone ale tarii.
 • A.E.S.A,  prin obiectivele sale are in vedere prevenirea prin educare a tinerilor inca de la varsta de 10 ani cu privire la efectele nocive ale consumului de alcool, tutun, etnobotanice, energizante si droguri. Am demarat in acest sens un proiect de pregatire a unui numar de 50 de lectori judeteni in toate judetele tarii si cele 6 sectoare ale capitalei. Prin programele noastre de recalificare si reconversie profesionala cautam sa dam societatii acei membrii ai sai care in momentul de fata sunt marginalizati si lasati fara nici o speranta de mai bine.
• A.E.S.A, sprijina infiintarea unor asezaminte private in vederea consilierii, tratarii, reintegrarii persoanelor dependente de alcool, tutun, etnobotanice si droguri, puncte de informare, prevenire si combatere a consumului de alcool, tutun si droguri in scoli gimnaziale, licee, campusuri universitare din tara si de peste hotare.
• A.E.S.A, infiinteaza filiale si tine legatura cu asociatii avand programe comune in scopul educarii pe intreg spatiul european, abordeaza cu seriozitate consultarea unor institutii stiintifice in domeniul cercetarii despre alcool si droguri, duce munca de educatie, preventie si protectie sociala cu ajutorul profesionistilor din institutiile administrative, locale, in scoli gimnaziale, licee si universitati fara a omite minoritatile si cultele.
• A.E.S.A, de la infiintare pana in prezent a tinut un numar mare de sedinte de brainstorming si informare antidrog insumand peste 32000 elevi din scoli gimnaziale, licee, facultati in care tinerii au fost informati asupra pericolului ce il reprezinta consumul de tutun, alcool, etnobotanice, droguri si energizante.cum ar fi scolile 92, 98, 49, 70, Colegiul National  Mihai Viteazul, Hyperion, Matei Basarab, complexul,, Mihai Eminescu “ din Bucuresti, Scoala gimnaziala Jegalia, Scoala gimnaziala nr 1 Dorobantu, Scoala gimnaziala Dragos Voda din Jud. Calarasi, Liceul Tehnologic nr 1 din Ludus. Jud. Mures, Scoala Gimnaziala nr 1 din Cazanesti Jud. Ialomita, Colegiul National George Cosbuc din Cluj si Colegiul National  Fearul din Turda. Colegiul Tehnic de transporturi, Liceul Tehnologic Ucecom Spiru Haret toate din Cluj Napoca, Universitatea de arte si design sectia grafica , Liceul Teoretic Nicolae Balcescu, Colegiul Tehnic energetic, Colegiul Tehnic Victor Ungureanu, Liceul Teoretic Onisifor Chivu, Liceul Teoretic Pavel Dan si altele.
• A.E.S.A, a realizat actiuni pentru reducerea riscurilor medicale si sociale din cauza consumului de droguri si alcool prin programe de reabilitare si de integrare sociala reiterate in statut, care contin tematici de evitare a transformarii consumatorilor experimentali in consumatori viciosi.
• A.E.S.A, militeaza pentru libertatea individuala si siguranta persoanei, pentru siguranta publica, organizeaza simpozioane, forumuri de dezbatere publica, sensibilizand organismele oficiale in legatura cu aceste probleme, facandu-si cunoscute opiniile si principiile prin intermediul presei scrise si audio vizuale, sau a internetului pe site-ul personal.
• A.E.S.A, colaboreaza cu institutiile statului in derularea programelor si proiectelor prevazute in strategia nationala, antidrog, antialcool, siguranta cetateanului, siguranta publica a cuplurilor si libertatilor fundamentale.
• A.E.S.A, a incheiat protocoale de colaborare cu MAI, Min. Ed. si invatamantului, Ag. Nat. a Penitenciarelor, Primaria Tunari, ANA, Primaria Sector 1, 2,3,4, centrul de asistenta psihopedagogica a deviatiei juvenile, inspectoratul general al politiei municipiului Bucuresti, spitalul Obregia, consiliul judetean Cluj Napoca, consiliul orasenesc Ludus, Liceul Tehnologic, Elie Radu, Liceul de electronica industriala si altele.
• A.E.S.A, periodic organizeaza instruiri cu lectorii nostri si intalniri cu personalul care desfasoara activitatea in domeniul luptei antidrog si antialcool, juristi, personal medical, asistenti sociali, psihologi, specialisti de la ANA, cadre de specialitate din MAI si alte categorii de ocupatii anexe.
• A.E.S.A, militeaza pentru dezvoltarea serviciilor de ingrijire, asistenta pentru persoanele dependente pentru a sustine participarea pe piata muncii a persoanelor cu risc de excluziune sociala. Sprijinim dezvoltarea si implementarea activitatilor pentru prevenirea parasirii timpurii a scolii de catre tineri inclusiv pentru combaterea disfunctiilor sociale cum ar fi consumul de alcool, tutun, etnobotanice si droguri ce duc la comiterea de infractiuni.
• A.E.S.A, face campanii pentru promovarea unui stil de viata sanatos pentru prevenirea riscurilor de imbolnavire.metodele folosite sunt:

- filme de scurt metraj tematice
- pliante, simpozioane, conferinte
- sedinte dupa metoda brainstorming
- in perioada imediata vom depune 2 proiecte pentru atragerea de fonduri europene in sprijinul luptei cu flagelul drogurilor, alcoolului si tutunului.


Strategia de lupta antidrog are la baza principiile fundamentale ale legislatiei UE si anume:
- principiul nediscriminarii
- principiul legalitatii
- confidentialitatii
- profesionalizarii
- respectul pentru demnitatea umana
- libertate,
- egalitate,
- democratie.
aceste programe si activitati au fost finantate din surse proprii, sponsorizari, iar participarea membrilor consiliului director
A.E.S.A fiind voluntar.


    Obiectivele urmarite de Asociatia Europeana pentru Siguranta si Antidrog

    • A.E.S.A sprijina infiintarea unor asezaminte private in vederea consilierii, tratarii, reintegrarii persoanelor dependente de alcool, tutun, etnobotanice si droguri.
    • A.E.S.A sprijina proiecte de informare, prevenire si combatere a consumului de alcool tutun si droguri in scoli, licee, campusuri universitare din tara si in Europa.
    • A.E.S.A infiinteaza filiale si tine legatura cu asociatii avand programe comune in scopul educarii pe intreg spatiu european.
    • A.E.S.A abordeaza cu seriozitate consultarea unor institutii stiintifice in domeniul cercetarilor antialcool si antidrog si
face munca de educatie, prevenire si protectie sociala cu ajutorul profesionistilor din institutiile administrative locale in scoli, licee si universitati, fara a omite minoritatile si cultele.
     • A.E.S.A realizeaza actiuni pentru reducerea riscurilor medicale si sociale din cauza consumului de droguri si alcool prin programe de reabilitare si reintegrare sociala reiterate in statut, care vor contine tematici de evitare a transformarii consumatorului experimental
 in  consumator vicios.
     • A.E.S.A militeaza pentru libertatea individuala, siguranţa persoanei, siguranţa publica, organizeaza simpozioane, forumuri de dezbatere publica, sensibilizeaza organismele oficiale in legatura cu aceste probleme, işi face cunoscute opiniile şi principiile prin intermediul presei scrise precum si mijloace audio-vizuale sau a Internetului, elaboreaza lucrari   de specialitate, buletine informative, publicatii periodice.
     • A.E.S.A sprijina si colaboreaza cu institutiile statului in derularea programelor si proiectelor prevazute in strategia naţionala antidrog, antialcool, siguranţa cetaţeanului, siguranţa publica, a drepturilor şi libertaţilor fundamentale
organizeaza şi/sau finanţeaza cursuri speciale de pregatire in colaborare cu personalul care işi desfaşoara activitatea in domeniul luptei antidrog si antialcool (jurişti, personal medical, asistenţi sociali, psihologi şi alte categorii de ocupaţii conexe)
     • A.E.S.A atrage fonduri europene si va infiinta 3 mari centre specializate in diagnosticarea, tratarea, reabilitarea, consilierea şi reintegrarea in societate a dependentilor de droguri, alcool sau alte dependente. Acestea vor fi localizate in afara Capitalei, in zone nepopulate pentru a stopa accesul vanzatorilor de droguri.
     • A.E.S.A finanteaza actiuni, proiecte si programe, din surse proprii sau in colaborare cu persoane fizice sau juridice romane sau straine
     • A.E.S.A militeaza pentru dezvoltarea serviciilor de ingrijire/asistenta pentru persoanele dependente prin infiintarea unor scoli de asistenti, susţinand participarea pe piaţa muncii a persoanelor cu risc de excluziune sociala
     • A.E.S.A sprijina dezvoltarea şi implementarea activitatilor pentru prevenirea parasirii timpurii a scolii de catre tineri, inclusiv pentru combaterea disfunctiilor sociale, cum ar fi consumul de droguri, alcool, etnobotanice, comiterea de infractiuni.
     • A.E.S.A face campanii pentru promovarea unui stil de viata sanatos, pentru prevenirea riscurilor de imbolnavire.
incheie contracte de colaborare si sponsorizare cu televiziuni private in scopul promovarii in media a programului si activitatilor asociatiei.


    Metodele folosite de  Asociatia Europeana pentru Siguranta si Antidrog

  
 • realizeaza filme de scurt metraj specifice,
 
  • distribuie pliante,
  
 • expune bannere tematice in locatii alese cu grija,
  
 • organizeaza simpozioane,
  
 • sustine conferinte,
  
 • organizeaza sedinte de terapie dupa metode Brainstorming,
  
 • editeaza o revista cu specific de lupta antidrog (contra etnobotanicelor, tutunului si alcoolului),
  
 • dezvolta contracte de colaborare cu asociatii similare din GERMANIA, FRANTA, ITALIA si in ultima instanta cu SUEDIA (tara care se implica in finantarea unor cursuri de pregatire comune cu specialisti formati in acest domeniu).
  
 • infiinteaza asezaminte pentru reabilitare si dezintoxicare cu medici, psihologi si cadre de specialitate in domeniul respectiv, in 3 locatii ce le detinem, prin reamenajarea si dezvoltarea lor.
  
 • depune proiecte pentru atragerea de fonduri europene in sprijinul luptei cu flagelul drogurilor, etnobotanicelor, alcoolului si tutunului.


   
Strategia de lupta antidrog are la baza principiile fundamentale ale legislatiei UE si anume :

  
 • Principiul nediscriminarii
  
     • Principiul legalitatii
  
         • Principiul continuitatii
  
     • Principiul confidentialitatii
  
 • Principiul profesionalizarii


Asociatia Europeana pentru Siguranta si Antidrog sprijina prin activitatea sa valori ca:

  
 • Respectul pentru demnitatea umana
  
     • Libertate, egalitate, democratie
  
         • Respectarea drepturilor omului
  
             • Siguranta cetateanului